Články

Navigačný panel

Debian - Základné designové úpravy

Ak máte česrstvo nainštalovaný Debian, prípadne inú podobnú distribúciu, a nieste spokojný s jeho designom, tu si ukážeme ako si upraviť veci manuálne.



Tu si ukážeme ako zmeniť:

Pozadie GRUB zavádzača

Možno budete prekvapený ako jednoducho sa dá zmeniť pozadie GRUB zavádzača, a že pozadie môže byť aj klasický obrázok, s väčším rozlíšením a aj s farbamy viacej ako 256 farieb čo je možno prekvapujúce. Jedná sa o veľmi jednoduchú úpravu, kedže iba nahradíme obrázok pôvodný, našim novým. Najskôr si náš obrázok premenujeme na:
desktop-grub.png
Ja som použil formát .png, kedže je to aj defaultný formát, takže netreba robiť nič iné. Teraz už len cez konzolu nahradíme povodný obrázok novým:
sudo cp desktop-grub.png /usr/share/images/desktop-base
Zmenu uvidíte už hned pri prvom načítaní zavádzača.

Téma pri prihlasovaní

Daľšia jednoduchá vec, ako si zmeniť prihlasovacie okno, teda jeho farby, štýl zobrazenia a jeho ikony, tak ako pri nastavovaní témy pri pracovnej ploche. Celé to spočíva v tom že skopírujeme aplikáciu vdaka ktorej môžme meniť tému a pozadie pracovnej plochy do adresára v ktorom sa automaticky spúštajú všetky aplikacie pri načítavaní prihlasovacieho okna. Zadáme teda príkaz:
sudo cp /usr/share/applications/gnome-appearance-properties.desktop /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow
Teraz sa už len odhlásíme, alebo dáme prepnúť používateľa a okno na zmenu témy by sa malo samo zobraziť. Možno ste si všimly že ale pozadie zmeniť nejde. Je to zapríčinené iným formátom obrázkov. Ak ste si tému zmenili, túto nakopírovanú aplikáciu si už zmažeme, aby sa nám už viac pri zobrazení prihlasovacieho okna nezobrazovala:
sudo rm /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow/gnome-appearance-properties.desktop

Pozadie pri prihlasovaní

Jedna z prvých vecí čo vás zarazilo bolo možno, síce zladené ale nie veľmi pôsobivé, pozadie pri prihlasovaní. Pri novšých verziách Debianu a Ubuntu(neviem od koľkých ta podpora zmyzla), sa cez klasický softvér toto pozadie zmeniť nedá. Teda aspom ja som ho nenašiel, a pri Ubuntu bol v starších verziách tento softvér už integrovaný. Celé je to vcelku veľmi jednoduché, vlastne len budeme nahradzať tie povodné obrázky, týmy našimy, ako v predošlých prípadoch. No musíme dodržať v niektorých prípadoch aj formát a rozlíšenie obrázku pri prihlasovacom okne je použitý formát .svg a rozlíšenie 1650x1050 (teda aspom u mna).
Otvoríme se teda náš obrázok pod nejakým programom, ktorý dokáže ukladať vo formate .svg. Ja som použil Inkscape. Po exportovaní do tohoto formátu zmeníme názov súboru na
login-background.svg
Teraz nám ostáva už len nahradiť ten starý. A to tak že do konzoly zadáme
sudo cp login-background.svg /usr/share/images/desktop-base
Pri odhláseni alebo len prepnutí užívateľa by sa nám malo zobraziť už nové pozadie.

Na záver

V tomto článku som presne popísal návod ako zmeniť určite vecí aj s dlhým zbytožným obkecom. Ak si chcete zmeniť ešte nejaké pozadia stačí si prezrieť adresár:
/usr/share/images/desktop-base
Tam toho nájdete veľa.


Príspevok pridaný dňa: 30.01.2012 od užívatela: Dodoslav.
Zanechat komentár:

Nick:

Správa: